Followers

Monday, January 25, 2010

Umbut Kelapa Penuh Nostalgia


Semasa cuti sekolah hujung tahun yang lepas, tiba-tiba teringin nak makan umbut kelapa. Dah lama rasanya tak menikmati umbut kelapa mentah-mentah...sungguh enak diratah begitu sahaja.
Ada orang kata sedap dibuat masak lemak kuning, tapi kitaorang tak pernah lak cuba.
Suka makan mentah-mentah...lagi best rasanya!!
Kebetulan adik beradik semua balik kampung, jadi abah pun menebang pokok kelapa yang kebetulan
dah condong menghala ke bilik air rumah. Nasib baik ramai ada kat rumah. Kalau tak jenuh abah nak buat sorang-sorang.

Proses nak mendapatkan umbut memang leceh sikit. Dia ada kat dalam batang
pokok kelapa tu. Nak mengeluarkannya terpaksa mengopek kulit batang kelapa yang paling hujung
satu persatu.Teringat masa kecik-kecil dulu, pantang ada yang menebang pokok kelapa, kiraorang
mesti pegi punya dan  berebut-rebut dengan kawan-kawan sekampung yang lain. Tu yang seronok nyer...lepas tu sambung main lagi. Main polis sentri la...main godam la...konda-kondi....ayam dengan musang, rumah terbakar panggil bomba la dan banyak lagi permainan kampung yang budak-budak sekarang kalau kita cerita, berkerut dahi diaorang sebab tak faham...

Time kita takde tu barulah orang tua-tua datang nak ambil daun kelapa atau pucuk daun kelapa.
Daun kelapa nak dibuat penyapu dan pucuk kelapa enak dibuat ketupat.



Sekarang mana ada lagi pemandangan seperti ini. Balik kampung pun jarang dah orang potong
pokok kelapa untuk mengambil umbut dan daun kelapa. Anak-anak dan anak sedara pun itulah first time diorang tengok umbut dan cara nak ambil umbut. Jakun gak diaorang. Tanya itu ini..nak makan pun takut-takut. Tapi bila tengok acu dan mak lang dia (seperti gambar di bawah) melantak baik punya...barulah nak try. At last  mereka suka dengan umbut. Paling diaorang teruja dapat tengok dalam batang pokok kelapa ada benda yang boleh dimakan. Bagusla macam tu....At least cuti sekolah tahun ni diorang dapat `something'. Back to Nature!!


Umbut ni rasanya macam makan KFC jugak...kalau tak caya cuba tny anak kecil saya ni....

(Aksi Ali yang beria-ia nak makan isi kelapa)

Lepas penat ambil umbut, apa lagi minum air kelapa la pulaks...ini acara yang dinanti-nanti.
Adik lelaki ditugaskan memanjat pokok dan memetik buah kelapa, ada orang tukang mengopek buah kelapa dan ada orang tukang menghabiskan air kelapa dan isi kelapa...fuhh..bestnya...




2 comments:

haswida abu bakar said...

terliur aku..ila. Nanti bila aku ke Melaka...nak la kami anak berada ke kg kau...makan umbut kelapa. dah lama tak makan.

MIR GetStylo said...

Boleh saje...banyak lagi pokok kelapa kat belakang umah mak aku tu...mesti meriah nanti!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails