Followers

Friday, February 5, 2010

Tips For Newbie







Aku suka blogging dan aku masih newbie dalam dunia blog ni. Tapi aku suka pergi blog otai-otai dan belajar dengan diaorang serta ambil mana-mana tips yang dorang share untuk membantu memantapkan lagi blog aku ni...


So masa aku jalan-jalan blogwalking, so terjumpa tips for newbie ni kat blog melromeo. Dia ni best betul...sempoi...blog dia pun best..banyak gak tips yang aku dapat tapi hari ni melalui tips dia tu aku nak buat checklist kat blog aku. Ni kira basic aje...sesuailah utk newbie macam aku nih!! Tips ni khusus untuk memantapkan lagi blog anda dari segi layout dan user friendly...


So aku copy paste kat sini lah ye...Bolehkan Melz??


Pertamanya sila ikut Step sekiranya korang belum buat .

1. Buang Verification for Comments dengan menggunakan step ini -
Dashboard; Settings; Comments ; Show Word Verification Words ; No - DONE

2. Buat Comment form korang sebagai Pop-up dengan menggunakan step ini- 
Dashboard ; Settings; Comments ; Comment For Placement; Pop-up window - DONE

3. Sesetengah terlupa tentang ini Adult Content . Disablekan dengan step ini - 
Dashboard; Settings; Basic; Adult Content; No - DONE

4. Sesetengah newbie juga terlupa tentang ini . Comment Show or Hide ? 
Dashboard; Settings; Comments; Comments; Show - DONE

5. Ramai antara blogger lupa tentang ini Setting URL pada Widget Follower : 
Follow Blog Korang sendiri; Option; Site Settings; Add Links; URL blog - DONE

Pasal widget pulaks...melz cadangkan...

1. Jam ? Widget ini JavaScript dan dekat lappy / komputer korang dah ada jam kan ? Perlu lagi ke nak taruk hihi : 
ila-ali : Sib baik aku tak pernah taruk!

2. Lagu ? Widget ini JavaScript dan dekat lappy / komputer korang dah ada Music Folder kan ? perlu lagi ke nak taruk hihi
ila-ali : Ni pun  takde sebab tak suka kalau masuk blog yang ada lagu ni..rasa macam mengganggu je..Kalau yang ada tu terpaksalah mute kan dulu baru boleh concentrate nak baca...

3. Kalender ? Widget ini JavaScript dan dekat lappy / komputer korang dah ada Kalender kan ? perlu lagi ke nak taruk hihi...  ila-ali : Pun takde....okey la tuh!

4. Widget Follower korang kalau boleh jangan gunakan tempat yang agak besar coz dari situ akan membuatkan blog korang lembab sebab setiap Icon itu mengandungi URL yang berbeza hehe so ada baik letakkannya dia SkyScrapper
 ila-ali : emmm....skyscrapper tu kat mana ek? Tempat yang aku bubuh tu ok ke? alamak.. taktaulah!! sesiapa tau boleh tulun!!

5. Jangan gunakan URL yang panjang Sebagai contoh
Akudahlatakhensem.blogspot.com;---elakkan
4kud4hl4t4kh3ns3m.blogspot.com;---elakkan
AkuHensem.blogspot.com;--- Gunakan :)
- ila-ali ni ok kot?

6. Background yang bergerak-gerak itu , Cursor yang bergerak-gerak , segala-gala benda yang bergerak . Serious elakkan coz Javascript tuh akan membuatkan blog korang sangat lambat kira makan source .
 ila-aliTapi benda tu cute kan!! hehehe...tak nak buat sebab nanti lambat loading

7. Kurangkan penggunaan Warna yang berbeza-beza dalam blog atau penulisan
kejab biru , kejab kuning , kejab merah , kejab oren . hehe dah macam pelangi . So tetapkan kaler dalam blog .
ila-ali : hehehe...org pompuan suka ni...aku ada buat tuh! nampak mcm ok laks...oppss ila, kata nak belajar...cuba jangan degil!!...ok..ok..

8. Letak lah gambar dalam setiap entry untuk membuatkan pembaca teruja untuk membaca . Harus diingatkan 'gambar' mempunyai 1001 maksud yang berbeza kalau kita olahkan . Am i Right ? hihi -
ila-ali : memang teruja tgk pelbagai gambar dlm setiap entry

Lastly Enjoy Blogging and Make ur blog simple . haha aku nie cakap je lebih kan ? tapi blog sendiri pun lembab. ye aku admit yang tuh tapi sekarang tengah nak repair untuk betulkan HTML yang aku pun tengah bengap nie haha. Last sekali , aku harap benda-benda nie dapat membantu korang . Aku seorang blogger biasa . (Ni kata-kata melz...)



Wah!! bestkan tips ni..banyak yang aku belajar. Betulkan blog dulu barulah concentrate on traffic...Betul jugak kata u melz...kalau banyak sangat widget entah apa-apa...lama nak tunggu orang akan klik pangkah dan pegi blog orang lain...makanya .....siapa yang rugi? kita dan blog kita jugak.....

So kredit to Melromeo...

14 comments:

nursarah said...

betul dah tu tempat you letak widget follower...


happy blogging!

HuMbLesLaVe said...

slm..hehe..gud info..exactly i also newbies...hapy blogging:)

Melz said...

boleh jer tadehal :)

neway mekaseh yep kongsikan dengan orang lain .

cheers
Enjoy Blogging

ana zara said...

list ni sgt best n membantu..
saya mmg x letak benda gerak2 gitu sbb saya suke yg simple.. blog pon putih je kaler.. jemput dtg tgk ye.. hohohohoho

Ahmad Zulfadhli said...

saya pun belajar dari mel romeo jugak sebelum nie.. tapi lagu saya terpaksa letak coz rase x happening bile bace tanpa lagu.. aha!~ :)

Putera Melaka,
Blog - http://www.puteramelaka.co.cc/
e-Store StormReaders - http://www.stormreaders.net/zulfadhli

p/s: Miliki buku2 ilmiah karya ikon2 popolar seperti Dr. Fadzilah Kamsah, Dr. Irfan Khairi, Ustaz Ismail Kamus, Ustazah Siti Nor Bahyah & lain2 di http://stormreaders.net/zulfadhli sekarang!

amirah said...

thnx 4 da tips

touyakaruma said...

Hahaha bagus ! baru leh komen . Semalam Touya masuk dlm entry 100 hari tu tak dapat nak komen .

perempuan ITU said...

wow,gud luck berbloging,yang pentingnya penulisan yang bagus dr anda ye =)

nice to know u

♥ shiMawar ♥ said...

betul2..klu blog byk sgt brg, lmbt loading..simple jek sng..tp menarik.. :)

blueCITY® said...

heeeeeeeee

bagus bagus
yang baru kena belajar
yang lama juga masih boleh terus belajar
tq, sama2 belajar
grrrrrrrrrr

biru tak panjang kan?
hehhehhee

ila-ali said...

Salam semua, mana yang baik kita kongsi-kongsikan...yang tak baik kita simpan aje..tapi tips ni mmg berguna pada saya!

optionshif3 said...

Salam...
pergh...dah pandai..nie takleh cari makan la aku..

cheers

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik

ila-ali said...

optionshif3 : hehehe...manakan boleh lawan sifu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails