Followers

Wednesday, February 17, 2010

Mercun, CNY dan Kebakaran

Hai semua, I'm back!!

Rindunya kat my blog ni and of course kat you all semua. Lama rasanya tak bersembangkan dan berdating di alam maya ni! Ni gara-gara cuti panjang Chinese New Year (CNY) la ni. Banyak betul aktiviti, balik kampung hadiri kenduri arwah kat kampung. Rupanya sejak kemalangan itu berlaku, Mak Ngah belum lagi berhenti buat kenduri dan bacaan tahlil setiap malam untuk keluarga dan orang-orang masjid. Sampai hari Jumaat ni katanya.

Lepas tu balik lak ke rumah mak mertua kat Jasin. Tengok Projek Gaharu yang kita orang uruskan bersama adik ipar. Projek Gaharu ni satu projek yang best sangat. Tapi...nantilah! Bila dah ready aku share kat sini nanti ok! Lepas tu kawan dari jauh pulak call nak tanya pasal bisnes Fadhilat Herbs. Lepas tanya serba sedikit kat sepupu aku, aku pass lah maklumat yang diperlukan tu.

Malam tadi baru balik ke rumah lebih kurang pukul 10.30 baru sampai. Penat lepas bersiap-siap tukar baju segala, terus keboom!! Zzzzz. So pagi-pagi lepas subuh tadi barulah terhegeh-hegeh nak gosok baju kerja Ali. Nasib baik gosok 4 helai aje. Pakaian untuk Rabu - Jumaat dan satu lagi spare kot-kot ada apa-apa hal. Maklumlah orang keje kat KL, bini kat Melaka. Hujung minggu baru balik. Kenalah bekalkan apa-apa yang patut!


So masa nak hantar Ali kat kereta tu, kitaorang terpandangkan lereng bukit berhampiran rumah kitaorang tu...la, terbakar rupanya. Bilalah kejadian tu berlaku. Nasib baik pagi ni hujan renyai-renyai, kurangla debu-debu hitam, kalau tak pasti penuh kat depan rumah kitaorang tu. Anak-anak pun hebohlah. Bising tanya itu ini, kenapa la, bila la...Manalah kitaorang nak tahu.







Nasib baik jiran sebelah rumah cerita, malam tadi dalam pukul 8.00 malam lereng bukit tu terbakar disebabkan mercun yang tak tau daripada mana puncanya. Dua buah kereta bomba dikejarkan untuk mengawal kebakaran tu dari terus merebak. Ambil masa jugak nak padamkan api yang marak tu. Rugi pulak rasanya takde malam tadi, kalau tak boleh jugak saksikan `kemeriahan' itu bersama penduduk taman yang lain.

Hurm...tula..akupun susahlah nak cakapkan.Kang cakap lebih-lebih tak pasal-pasal kontroversi lak. Tapi aku rasa semua dah tahu, dah rasa (kebahangannya),  dan maklum bahawa sekarang cuaca amatlah panasnya...dunia mengalami kepanasan global. Lagipun dah beberapa hari panas 'berdentum' kat Melaka ni Bila macam tu, rumput-rumput jadi kering, dahan kayu jadi garing dan pastinya dengan sedikit percikan api dah boleh mencetuskan kebakaran. Bahaya betul. Rasanya ni dah kali kedua berlaku dilereng yang sama di musim perayaan yang sama.

So peringatan jugak untuk semua, di musim-musim panas ni, jangan main mercun, elakkan pembakaran terbuka. Jangan bagi anak-anak main mancis/lighter. Soroklah kat mana-manapun janji dorang tak boleh ambil, jangan campak putung rokok sesuka hati. Kekadang bengang gak dengan perokok ni, lepas merokok selamba aje campak putung merata-rata, malah yang masih ada bara lagi. Cara ni juga boleh mencetuskan kebakaran yang boleh mengancam nyawa orang lain. Kalau tak hilang nyawa pun, kehilangan harta benda juga satu musibah yang amat berat. (teringat kejadian kebakaran rumah sendiri pada tahun 1989, Abis satu rumah hangus, takde apa yg dapat diselamatkan, lepas tu kami hidup susah dengan abah yg hanya bekerja kampung, mak tak bekerja nak membesarkan kami 8 beradik yang kesemuanya masih sekolah)

7 comments:

mrs.ecam said...

bukit dpn umh sye pong asyik la t'bkr...spe ntah rajin sngt pi bakar semak samun 2...bile dh merebak dh xleh kawal abes 1 utan t'bkr...cian kt bomba2 yg kne msk utan dlm2 sbb nk padamkn api...ish3...ape nk jd la org skang ni kn...akal ade x nk gune...huh

joegrimjow said...

jangan la sampai bakar macam2 ni
haishhh

zella said...

skrg ni panas smpai 36dc...
hrni br hyjan time ptg....
sejuk sket...

smiley said...

ohhh..bahayanye macam nih ek...jiran2 sofia pun chinese...ibu sofia pun risau kalo die main tekena kereta...

regards,
Triplesmiley

ila-ali said...

mrs.ecam : tu la pasal. Sendiri mau ingatla..cuaca panas, jgn sebarang bakar sampah, tak pasal2 abis satu hutan terbakar.

joegrimjow :tak baik betulkan dorang ni...tak pasal2 nyusahkan org lain

zella : Sib baik kat melaka pagi tadi hujan skit. dptlah sejukkan tmpt terbakar tu.

smiley : takut jadi sesuatu yg tak diingini aje...

gO mi NaM said...

sy pun pernah mengalami nasib yg sama 5thn lepas..rmh terbakar..dugaan Allah utk hambanya supaya banyak besabar dan bersyukur ape yg ada..

ila-ali said...

gO mi NaM :terima kasih atas nasihat tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails