Followers

Saturday, November 7, 2009

Sesuatu Yang dijangka dan sesuatu yang tidak disangka-sangka

1 November baru-baru ni aku ada training kat Perangsang Templer Golf (PTG) selama 4 hari. Mu hubby pun ikut sekali kerana dia dijangka berangkat ke tanah suci Mekah pada 3 Nov. So dia akan bertolak ke KLIA pagi tu tanpa aku dpt menghantarnya...bukan taknak pegi tapi tarikh ini merupakan tarikh baru yg dia dpt selepas 2 kali postponed disebabkan visa media. Ya, dia pergi untuk bertugas mewakili sebuah syarikat TV berbayar.

Aku rasa sangat sedih!! Ya lah kitaorang tak pernah berpisah lama. Ni mungkin memakan masa sebulan...aduh! seksa gak rasanya nak melepaskan orang tersayang. Tapi pikir-pikir balik dia bertugas dan tempat yang dia pergi memang menjadi idaman semua muslim di dunia ini. Redha ajala...Meleleh-leleh air mata aku masa dia nak pegi...aku tengok mata dia pun merah menahan tangis.

Tup-tup petang dia muncul aje kat hotel balik. Katanya postponed lagi...aduh kesiannya aku tengok hubby aku tu...kenapalah dia jadi mangsa keadaan. Orang lain yang salah menguruskan orang lain yang jadi mangsa. Si organiser tu pulak lepas bersama team lain menaiki pesawat dan hanya melambai-lambai manja kat hubby aku...bagi ucapan baik lak tu...kami tunggu anda di sana!!! pergh!! aku dengar pun menyirap lah jugak! kata dah uruskan utk semua, nape lak ali (laki aku tu la) tertinggal lak??? penuh persoalan dalam kepala aku..tapi ali cool je...ada hikmah...tu katanya..Hai!! kalau akulah...mesti aku dah mengadu dgn pengurusan atasan atas pengurusan yang tak efisyen dari staffnya jugak yang cakap dirinya sangat bagus!! hampeh!!

Kamipun balik bilik...rehat,rehat...melepaskan lelah...melepaskan perasaan...termenung...mengenangkan nasib...tetiba dapat panggilan telefon dari kawan ofis lama menyampaikan berita sedih...

"Ila kau kat mana?
"Kat KL, nape?
"Kau relax, kau tak driving kan? aku nak bagitau kawan kita suzaini baru meninggal??
Aku macam tak percaya. tergamam. Terdiam.
"Dia jatuh kat bilik server, pengsan dan terus meninggal! Sekrg jenazah dia masih ada kat opis ni tunggu ambulan. Kitaorang pun tak tau dia meninggal dunia sebb apa. Will update you later!
Selepas mengucapkan terima kasih aku meletakkan telefon dan lutut kakiku bagai longgar untuk berdiri lebih lama. Aku terus duduk di tepi katil bilik.

Ali pun terperanjat dan kitaorg pun buat keputusan balik ke Melaka petang tu jugak untuk menziarah walaupun aku masih ada keje lagi 2 hari. Fikir aku esok pagi-pagi kol 5 shoot balik ke KL.

Dalam perjalanan kami termenung, air mata aku mengalir perlahan-lahan...terkenangkan suzaini kawan yg telah aku kenali selama 11 tahun iaitu sepanjang aku bekerja di KYM. Sangat baik dan sangat ringan tulang. Mintak tolong apa sahaja tak pernah kata tidak. Suka mengusik aku...dan yang paling aku sebak bila terkenangkan anak-anak dia yang masih kecil dengan isteri yang tidak bekerja....Ya Allah!! kesiannya mereka. Kecil-kecil lagi dah jadi anak yatim.

Dia datang sekeluarga pada hari raya dan dia masih orang yang aku kenal...tak nampak apa-apa perbezaanpun...Ya Allah! macam tak percaya zaini dah takde...

Tapi yang paling syahdu dia sempat bercakap dengan abg mie kawan kitaorg rapat jugak tentang dia terlupa nak jumpa ali sebelum ali ke Mekah beberapa jam sebelum dia meninggal...

Alfatihah untuk allahyarham Suzaini Ibrahim.

5 comments:

gmok said...

akak, bole sy tw akak nie spe?
sy nie adk suzaini.

ila-ali said...

gmok
sy kawan suzaini dulu. Satu kolej. Tp akk dah berenti keje dah...
Mcmana leh jumpa blog ni?

gmok said...

sy taip suzaini ibrahim.pstuh kua blog nie.sy view je la.nme sy yaya.akak ade dtg ke mse kebumi kt ktn?

ila-ali said...

tak dtg kuantan. akk ada training kat kl masa tu. Dpt tau zaini meninggal, mlm tu jugak balik melaka, esoknya pagi-pagi lepas subuh balik ke kl semula.

yaya ibrahim said...

so akak sempat la jmpe ma ngn kak ida yek?akak sty mne?
akak rply cmmnt kt emel sy lah.senang skit.
gmok.hebatlah@gmail.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails