Followers

Monday, December 19, 2011

Rawdhah di Hatiku (1): Terpilih Diantara Berjuta

Salam rindu buat semua. Memang laama sangat kita tak bersua di laman tanpa wajah dan suara ini. Hanya tulisan dan rasa yang dilahirkan penjadi pengikat diantara kita. Moga teman-teman juga sihat dan berbahagia sebagaimana hati kami yang juga berbunga-bunga...;)

Untuk makluman semua, kehilangan kami bukan disengajakan. Tetapi tahun ini merupakan tahun yang amat bermakna bagi ila dan ali kerana kami telah mendapat jemputan yang dinanti-nanti oleh kebanyakan daripada kita. Ye! kami terpilih diantara berjuta yang memohon untuk menjadi tetamuNYA diseluruh dunia.  Kami telah menjadi Dhuyufur-Rahman pada tahun 2011. Syukur Alhamdulillah!

Cuitan Tangkai Hati Menggamit Rindu Tiada Penghujung

Sebenarnya kami tidak sangka menjadi tetamuNYA pada tahun ini. Ketika menjejakkan kaki ke bumi anbia' itu, saya masih merasakan segalanya seperti mimpi. Menuruni kapal terbang, imigresen, menaiki bas semuanya seperti diawang-awangan. Tiada kata yang keluar daripada mulut hanya ucapan syukur terucap dilubuk hati yang paling dalam. Ya Allah betulkah aku sudah semakin hampir dengan baitullahMu?

Kami telah mendaftar untuk menunaikan Rukun Islam ke 5 ini hanya pada tahun 2007. Kalau diikutkan, kami dijadualkan hanya selepas tahun 2015. Tetapi kami masih ingat ketika itu pegawai Tabung Haji (TH) ada memberitahu sekiranya simpanan telah mencukupi, kami boleh membuat rayuan untuk pergi lebih awal daripada tahun yang ditetapkan. Niat hati saya ketika itu semoga kami dapat menunaikan fardhu haji sebelum atau selewat-lewatnya berumur 45 tahun. Pada perkiraan kami ketika ini anak-anak pun dah besar dan mungkin simpanan telah dapat dicukupkan.

Tanpa disangka Ali dapat jemputan awal ke sana pada tahun 2009. Walaupun atas urusan kerja, saya tumpang gembira kerana Ali dijemput dahulu. Ketika ini hati tak rasa ralat sebab mengenangkan Aqiel ketika itu baru berusia 2 tahun.

Walaubagaimanapun, penghujung tahun 2010, hati tiba-tiba dicuit untuk menunaikan haji. Lantas saban hari rasa itu menjadi semakin kuat, rindu dan resah yang tidak menentu. Bila hati telah nekad, akal lantas pantas merancang mengatur urusan anak-anak. Sempat lagi berfikir jika tahun 2011 ditakdirkan dapat pergi, anak-anak masing-masing tidak terlibat dengan peperiksaan besar. Kalau tahun 2012, si abang bakal menghadapi PMR dan anak nombor dua pula UPSR. Kalau dapat menjadi jemaah yang pergi awal tahun ini, moga-moga dapatlah menyambut ulangtahun ke 40 di tanah suci. Rasa hati dikhabarkan pada Ali. Rupanya Ali pun berperasaan yang sama. Merindui Baitullah yang dikunjungi 2 tahun lepas.

Kesibukan pada awal tahun 2011 menyebabkan kami terlewat menghantar surat rayuan. Pegawai TH memaklumkan, lagi seminggu sahaja rayuan akan ditutup. Ya Allah, nasib baik sempat hantar. Kemudian dengan secara berhemah beliau menerangkan bahawa rayuan diberi keutamaan kepada warga emas dan yang uzur. Cuma menasihati kami jika ada rezeki, inshaallah dapat cuma jangan menaruh harapan yang terlalu besar. Kami mengangguk-angguk tanda faham. Dalam hati tetap berdoa..Ya Allah semoga kami menjadi tetamuMu tahun ini..terimalah kami!

Walaubagaimanapun, pada bulan Ramadhan, Ali menerima panggilan telefon memaklumkan bahawa rayuan kami telah ditolak. Hati walaupun hiba tetap redha. Tahu bahawa segala apa yang Allah tetapkan adalah yang terbaik untuk hambaNya. Walaupun begitu, selagi musim haji belum berakhir selagi itu saya tetap menaruh harapan. Saya terus berdoa setiap kali selepas sembahyang `Ya  Allah jika tahun ini baik buat kami untuk menunaikan fardhu haji, kau jemputlah kami sebagai tetamuMu Ya Allah! Doa itu saya lafazkan dengan sepenuh hati, penuh sayu dan penuh pengharapan! Malah dengan linangan air mata..

Sememangnya Allah itu maha pemurah lagi maha mengasihani hambaNya. Ketika itu harapan kami sudah semakin mengecil. Hari raya Aidilfitri sudah lama berlalu. Zulkaedah telah menjenguk diri. Kesibukan semasa menyebabkan hati semakin yakin bahawa mungkin bukan tahun ini. Hati redha dan pasrah. Bak kata petikan filem Ombak Rindu..redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah. Memang kami ikhlas menerima takdir dan menyerah kepadaNYA. Tetapi, siapa sangka, tarikh keramat 5 Oktober sehari selepas menyambut ulangtahun kelahiran yang ke 40 membawa khabar gembira. Ali telefon.
                   " sayang, cuba teka?
                      Teka apa? aku ketika itu baru sahaja meletakkan kereta dan menunggu anak balik sekolah.
                      Berita gembira ni!
                      Abang nak bagi hadiah lagi ke? Usik ku. Semalam baru dpt suprise dari dia..
                      Ni lagi best!!
                      Ala, bagitau la.. aku semakin tak sabar.
                      Ok, dengar baik-baik. Alhamdulillah kita dapat pegi haji tahun ni.
                      Ha! Ya Allah bang, betul ke? Bila? Aku tiba-tiba panik.

                            Tarikh belum tahu lagi. Sayang pergi buat paspot antarabangsa dulu. Kemudian 
                     esok  abang balik kita serahkan paspot  ke Tabung Haji untuk urusan visa. 
                     Tabung Haji bagi tempoh 3 hari sahaja untuk semua urusan tersebut.

Sebaik meletakkan telefon, aku meraup kedua-dua belah tangan mengucap syukur yang teramat sangat. Tangan masih menggeletar dengan berita yang sangat-sangat diharapkan tetapi tidak dijangka terima ketika itu. Hati tidak keruan. Apa aku nak buat ni. Ya Allah, satu benda aku belum ada. Kursus haji pun sempat pergi sekali aje. Lepas dapat berita ditolak, kami pun terus tak pergi lagi. Debaran semakin kuat. Persiapan yang lain boleh kami uruskan. Tetapi persiapan rohani?? Ya Allah bantulah aku....

--bersambung...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails